Diverse01.01.2018

Hamburger

Mange tror at hamburgeren oprindeligt stammer fra Amerika, men faktisk er det en tysk/russisk inspireret ret. Navnet er tysk, mens bøffen er russisk.  Tyske søfolk fik efter et besøg i Rusland smag for deres hakkebøf, og tog opskriften med sig hjem. Da navnet på bøffen var russisk, blev det ændret til det tyske ord hamburger. Opskriften på hakkebøffen blev bragt til USA af tyske emigranter i slutningen af 1800-tallet.

Også her blev hamburgeren populær, dog blev navnet blev forkortet til burger, da det var lettere at huske.  Burgerne blev lavet i mange varianter, men alle sammen havde det tilfælles at det var en slags sandwich man kunne spise dem mens man gik. Dermed var man ikke tvunget til at sidde ved et bord og bruge kniv og gaffel. Dette var også grunden til burgerens store gennembrud, da det var en yderst praktisk ret at servere ved fx udstillinger.  Da en restaurantkæde i 1921 begyndte at have burgere på menukortet blev den endnu mere populær i USA, da flere nu havde mulighed for at smage den. Det var dog først efter 2. verdenskrig at burgeren kom til Norden og dermed også Danmark. Burgeren blev specielt populær hos de unge, hvilket man må sige også gør sig gældende den dag i dag.

Det er ikke til at sætte tal på hvor mange burgervarianter der findes, men det er klart hvilke varianter der er favoritter; den klassiske burger, cheeseburgeren og baconburgeren. For mange restaurantkæder er burgere deres varemærke og kerneprodukt. Men mange andre restauranter har også burgere på menukortet, da mange efterhånden har burgere som en af deres favoritretter. Ofte serveres en burger sammen med pommes frites og andet tilbehør, så man ikke behøver at frygte for om man bliver mæt.

Har du kun prøvet den klassiske burger? Hvorfor ikke prøve en baconburger eller en tropisk variant med ananas? Det kan jo være du finder en ny favorit. Just-Eat restauranterne giver dig rig mulighed for at prøve noget nyt og anderledes, så det er bare med at komme i gang! Har du lyst til grill mad, men ikke lige en burger? Du kan prøve en grill kylling i stedet for!

God appetit!