Diverse01.01.2018

Nudler og Ris

Nudler stammer helt tilbage fra før år 0 – faktisk fra år 2000 f.kr.! De stammer fra Kina, og blev dengang lavet af helt andre ingredienser end dem vi kender i dag.  I mange år var nudler forbeholdt det kinesiske folk – og først i det 19. århundred kom nudlerne til Japan.  Efter 2. Verdenskrig blev nudler endnu mere populære i Japan, da der var mangel på mad. Grunden til denne popularitet var bl.a. at de var billige og indeholdt mange kalorier.  Siden da har nudler spredt sig til hele verden, og er i dag blevet et yderst vellidt alternativ til kartofler og pasta. Nudler er hvert år en del af mere end 85 milliarder måltider. Nudler er ideele at bruge til f.eks. wok mad.

Ris er verdens ældste afgrøde. Man ved at ris har været dyrket og spiste de sidste 7.000 år. De tidligste opskrifter man har fundet, er dog fra år 2800 f.kr.. Ris stammer fra Kina og Thailand – hvorfra det hurtigt bredte sig til Centralasien. Ligeledes blev ris straks populært i Japan, Indien, Indonesien og Persien. Ris har gjorde sit indtog i hele verden, men turen til Amerika var faktisk et uheld. Ris kom til Amerika fordi et skib fra Madagaskar var kommet ud af kurs og søgte ly. Skibet lagde til i en havn i South Carolina. Som tak for ly forærede kaptajnen en pose ris til de lokale. En planteavler besluttede sig for at så nogle ris, for at se om de kunne vokse. Jorden viste sig faktisk at være ideel til risdyrkning. I dag dyrkes ris på samtlige kontinenter – dog ikke Antarktis, hvor dyrkningsforholdende langt fra er optimale!

Der findes mange ris varianter, helt op til 80.000 på verdensplan. Nogle er dog mere kendte end andre og i Danmark er det en meget lille del af de kendte varianter der sælges og bruges.  Ris anvendes ofte som en erstatning af kartofler. Ris indeholder dog lidt flere kalorier og færre mineraler og vitaminer. Men spiser man lidt ekstra grøntsager sammen med risene, så opvejer det manglerne.

I Asien bruges der yderst sjældent kartofler – i stedet for er nudler og ris i fokus. Disse to produkter er ideelle at spise sammen med fx kylling. De fleste restauranter har i dag nudler eller ris på menukortet. Har du fundet din favorit? På Just-Eat.dk kan du prøve mange forskellige retter med ris eller nudler. Prøv dig frem og find den du bedst kan lide.

 

Spændende links til restauranter i Brasillien: restaurante delivery – restaurantes de entrega – entrega em domicílio