Diverse01.01.2018

Pastaens historie

Den første gang en pastaopskrift så dagens lys er mere end 7000 år siden. Pasta blev i starten opfattet som en slags brød, der blot blev skåret i smallere og mindre stykker. Det er dog svært at fastslå hvilket land der står bag opskriften, da den er fundet hos mange forskellige kulturer.

I det gamle Rom var pasta meget populært, og blev i begyndelsen opfattet som noget eksklusivt. Grundopskriften til den pasta vi kender i dag, laves i Italien. Fra 1100-tallet og flere århundreder frem, spreder kendskabet til pasta sig fra syd mod Norditalien, og bliver hurtigt allemandspise. Da pasta er næringsrigt med proteiner, kulhydrater og fedt, blev det de fattiges yndlingsmad.

Først i 1500-tallet blev der grundlagt pastafabrikker i Italien. I starten blev dejen æltet med fødder, men da Italien blev ramt af økonomiske problemer 100 år senere, opfandt man æltemaskiner. Dette gjorde at pastaen kunne masseproduceres, og priserne på pasta faldt drastisk. Derfor blev pasta en af de vigtigste madvarer i Italien.

I mange år spiste man pasta kun med ost til, da det først var i 1900-tallet man begyndte at komme tomatsovs på.  Siden 1930’erne har spaghetti med kødboller været en af de mere populære pasta varianter. Der findes dog mange forskellige slags, herunder pasta bolonese og pasta carbonara.

I dag bliver der hvert år produceret mere end 3.100.000 tons pasta – i Italien alene! De italienske borgere spiser selv 1.581.000 tons af dette, mens resten eksporteres. Mange andre lande producere naturligvis også pasta, men det er i Italien det meste pasta produceres. Selvom pasta minder meget om nudler, er det langt fra det samme. Faktisk er de blevet opfundet i næsten hvert sit verdens hjørne!

Hvor mange forskellige pastaretter har du smagt? Der findes rigtig mange varianter, og det kan være du endnu ikke har fundet din favorit. På Just-Eat.dk tilbyder restauranterne dig forskellige slags pastaretter, så du har rig mulighed for at prøve noget nyt!