Diverse01.01.2018

Pizzaens historie

Overalt i verden har ordet ”pizza” den samme betydning, så du er altid sikker på at få det rigtige, hvis du i udlandet bestiller pizza. Pizzaen blev opfundet i Italien i år 997, og først flere århundreder senere kom ud den til resten af verden.

I det herrens år 997 kom den første pizza til verdenen. De første mange år var en pizza bare et almindeligt fladbrød, hvor folk – for at gøre maden lidt mere spændende – tilføjede diverse ingredienser, oftest grøntsager og krydderier. Dette blev dog hurtigt i Italien alles favoritmad, lige fra de fattige til kongen.

Med tiden begyndte folk også at komme kød og sauce på fladbrødene. Det var dog ikke den samme sauce som vi kender i dag, da der i starten blev brugt hvid sauce. Men i løbet af det 18. århundred gik folk over til at bruge tomatsauce, det var langt billigere at bruge, da det dengang blot var pressede tomater.

Det er på dette tidspunkt den første pizza i stil med dem vi kender i dag, bliver lavet. Denne trend startede i Napoli, og blev hurtigt til en turistattraktion. Folk kom fra nær og fjern for at smage den lokale delikatesse – og tog smagsindtrykket med sig hjem. Pizzaen blev derved udbredt i hele verden, og folk begyndte selv at eksperimentere med forskellige ingredienser, og fandt frem til egne favoritter. Dette er grunden til at man i dag kan nyde f.eks. pizza Hawaii og Torino.

En af de mest kendte pizza varianter er Pizza Margherita, en enkel pizza med tomatsauce, mozzarella, peberfrugt og basilikum. Pizzaen blev i sin tid opkaldt efter den italienske dronning Margherita; en bager havde lavet flere forskellige slags pizzaer til dronningen, men kun denne variant faldt i hendes smag, da farverne var de samme som på det italienske flag. Pizzaen blev derfor kaldt Margherita, for at ære dronningen. Selvom dette var helt tilbage i 1889, er det i dag stadigvæk en af de mest populære pizzaer, som endda ligger nr. 4 på listen over mest solgte pizzaer i Danmark ved Just-Eat.dk.

Du har også muligheden for eksperimentere med at lave din egen pizza, da mange restauranter giver dig muligheden for selv at vælge al topping til din pizza! Prøv dig frem, og find den du bedst kan lide – eller prøv de mest spiste pizzaer i Danmark. Du kan altid bestille din pizza på Just-Eat.dk. Hvis du er heldig, har din restaurant valgt at give dig et pizzabord med – så dine pizzaer er ekstra lækre når du åbner æsken!

God appetit!