Sjov19.01.2016

6 ting – du kan gøre i frostvejr

Frosten bider og næsen bliver rød. Der er vist ingen tvivl om, at vinteren har gjort sit indtog. Vi har samlet et par fiduser du kan lave i frostvejr. Men det er også vigtigt, at komme indenfor igen og få varmen og bare slappe helt af… Bestil maden inden du går ud i kulden og få den leveret, når du kommer hjem i varmen til hygge og afslapning…

Lav islygter

Lav den smukkeste islygte, når frosten bider. Alt hvad du skal bruge, er to skåle i forskellige størrelser og et fyrfadslys.
Fyld den store skål (for eksempel en på 5 liter) op med vand, til den er næsten fyldt. Fyld vand i den lille skål (for eksempel en på 1 liter). Stil den lille skål ned i den store skål. Sæt skålene udenfor natten over. Når vandet er frosset til is, tager du den lille skål op. Der er nu en hulning i den store iskugle. Sæt et fyrfadslys eller lille lys på jorden, vend iskuglen om, så lyset står i hulningen. Du har nu den smukkeste islygte.

Sæbebobler

Er vejret koldt og vindstille, så find sæbeboblerne frem. Pust en og se, hvordan frosten hurtigt gør sæbeboblen til en kugle af is. Nogle gange sker det i luften, andre gange når sæbeboblen lander. Jo koldere luften udendørs er, jo bedre virker tricket.

Gå på jagt efter istapper og overisede sten

Istapper skal du passe på, når tøvejret sætter ind, men når frosten er stærk, kan du tage børnene i hånden og gå på jagt efter istapper og andre flotte is- og snefænomer. Istapper dannes, når temperaturen skifter mellem frostvejr og tøvejr.

Gå også en tur langs vandet. Måske kan du finde sten, der  er overisede. Overisning sker, når koldt vand rammer en genstand, der har en temperatur lavere end frysepunktet. Efterhånden dannes et helt lag af is rundt om stenen. Overisning er farlig, hvis det rammer et skib eller et fly. Så kan fartøjet tynges af vægten af isen og forulykke.

Stå på skøjter

Når isen er tyk nok, spænd skøjterne på. Isen skal kunne bære, og det er op til politiet og kommunen at bestemme, hvornår en sø eller en kanal frigives til, at du må stå på skøjter. En tommelfingerregel siger, at isen skal være 13 centimeter tyk, men eksempelvis Københavns Kommune arbejder med en grænse på 18 centimeter. Hvis frosten ikke er hård nok, så er der flere byer, der har gratis skøjtebaner.

Stil maden til afkøling og spar på elregningen

Har du rester fra din take away eller andre rester, der skal i fryseren, så tag frostvejret udenfor til hjælp. Er madresterne 60 grader varme, kan du spare op til 85% af den energi, en fryser skulle bruge til indfrysning, hvis du sætter maden udenfor, til maden når en temperatur på -5 grader.

Tricket kan også bruges, hvis maden skal i køleskabet. Her skal du huske at tage maden ind hurtigere.

Husk altid at dække fødevarer til, så der ikke kommer dyr i maden.

Husk fuglefodringen

Vinteren – og især frostvejr – gør det svært for små fugle at skaffe føde. Hæng fuglekugler op i en gren.

Inspiration er hentet fra samvirke.dk