Hvad gør alkohol ved dig og mig?

Dehydrering

Alkohol hæmmer udskillelsen af antidiuretisk hormon fra hypofysen, som ellers stimulerer genoptagelsen af væske nyrerne. Dette resulterer i dehydrering.

Giftstoffer

Under nedbrydningen af alkohol dannes stoffet acetaldehyd. Dette medfører hjertebanken, kvalme og hovedpine.

Søvnforstyrrelser

Alkohol virker umiddelbart beroligende og afslappende, men en alkoholinduceret søvn er ofte af kortere varighed og af ringere kvalitet end en normal søvn.

Irritation af mavesækken

Alkohol i store mængder virker lokalirriterende på mavesækken, og øger produktionen af mavesyre og galde. Dette giver mavepine og kvalme.


Forbered dig

Drik rigeligt med vand

En tommelfingerregel er et glas vand per genstand alkohol, samt at indtage så meget, som man orker, før man går i seng. Du har sikkert ikke lyst, men du bliver glad, når du vågner.

Drik med måde

Der er ingen beviser for, at dét at blande forskellige alkoholiske drikke øger risikoen for tømmermænd. Men, når man drikker mange forskellige slags alkohol, kommer man ofte til at drikke mere alkohol.

Spis mens du drikker

Forskning viser, at personer, som drikker alkohol samtidig med at de spiser, ikke så ofte har tømmermænd. Så du kan med god samvittighed kombinere drikkeriet med lækker mad.

Undgå røg

For at reducere indflydelsen af giftige stoffer fra cigaretrøg bør man undgå at ryge og opholde sig for længe i tilrøgede lokaler.


Dagen derpå

Drik sodavand

Efter en tur på flasken gør den brusende væske underværker. Udover at fjerne den lede og kvalmefremkaldende smag af alkohol, virker det også forfriskende, og hjælper til at genopfylde væskekapaciteterne i kroppen.

Spis noget salt

Det store væskeindtag dagen før har udvandet meget salt i kroppen, hvilket føles ubehageligt. Her virker en fedtet burger, friturestegte fritter eller en ristet med det hele helt fantastisk.

Erkend dit nederlag

Det bliver ikke dit mest stolte øjeblik, men nogle gange kan det være nødvendigt at kaste op. Du kan forkorte pinen ved at komme ud med al dårligdommen, som ellers ville fortsætte tømmermændene et par timer endnu.

Sov!

Nogle sover hele dagen væk, andre vågner tidligt. Men det er vigtigt at få sin søvn, så forsøg at sove så meget som muligt. Du får det bedre, når du vågner anden eller tredje gang.


Myter om alkohol

Kaffe hjælper mod tømmermænd

Kaffe har ingen direkte effekt. Men, hvis du drikker kaffe mellem hver genstand, så forlænges den tid, du ikke drikker, så du ikke bliver fuld så hurtigt.

Stærk sprut giver færre tømmermænd

Nej. Tømmermænd er individuelle og afhænger af den promille, man opnår.

Man kan blive blind af at drikke absint

Nej. Men i gamle dage blev absint lavet på billig træsprit, som faktisk kan gøre dig blind.

Stærk sprut giver færre tømmermænd

Nej. Tømmermænd er individuelle, og afhænger af den promille, man opnår.

Mørk alkohol giver flere tømmermænd

Hvidvin, gin, vodka og ren alkohol indeholder lavere mængder af methanol, så de kan give færre tømmermænd. Men man slipper altså ikke for ondt i skallen, selvom man holder sig til lys spiritus.


Fun facts om alkohol

Du bliver mere fuld af light sodavand

Ifølge et studie fra 2013 skulle man blive helt op til 18 % mere påvirket, hvis man mikser sin drink med light sodavand i forhold til normal sodavand.

Frem med druerne

Der går ca. 600 druer på en normal flaske vin. Så du kommer ikke langt, hvis du vil lave vin fra druerne i supermarkedet.

Pas på øjnene

Trykket i en champagneflaske er tre gange højere end i et bildæk.

Kilde: Videnskab.dk


Få denne infografik til din hjemmeside